Acupunctuur

Acupunctuur is al ruim drieduizend jaar oud en één van de onderdelen van de Traditionele Chinese geneeswijze. De Westerse geneeswijze gaat er vanuit dat de communicatie van het lichaam door het zenuwstelsel plaatsvindt.

Volgens TCM bestaat er ook nog een ander systeem. De mens is uitgerust met een intern netwerk van energiebanen; de meridianen. De energie die hierin stroomt is Qi. Qi moet altijd gelijkmatig stromen en er moet voldoende Qi aanwezig zijn. Op de meridianen bevinden zich vaste punten die een relatie onderhouden met de diverse functies van de organen en orgaansystemen.

Bij een behandeling worden er flinterdunne (wegwerp) naalden op deze punten gezet om de aanwezige disbalans op te heffen en om de circulatie weer te herstellen. Doordat de naalden zo dun zijn, voelt u het inbrengen nauwelijks, nadat de naalden gezet zijn voelt u een tinteling of een “zwaar” gevoel. De naalden blijven gedurende 20 minuten zitten. Ook is het mogelijk om “verblijfsnaaldjes” in oren te plaatsen, deze kunnen wel een week blijven zitten.

Acupunctuur vergroot de weerstand tegen ziekten, vermindert pijnen en werkt diep in op de lichamelijke en geestelijke conditie van een patiënt.