Chinese geneeskunde

Verschillende therapieën

Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Acupunctuur; behandeling van acupunctuurpunten met flinterdunne metalen naaldjes. De acupunctuurpunten liggen op meridianen; dat zijn de energiebanen in het lichaam.
  • Tuina-massage; behandelen van het lichaam met een speciale massage techniek, ook gebruik makend van de acupunctuurpunten op de meridianen.
  • Kruidengeneeskunde; behandelen met kruiden in poeder of tablet vorm.
  • Bewegingsleer zoals Tai Chi en Qi Gong.
  • Voeding; voedingsmiddelen aanpassen aan de lichamelijke conditie van de client.
  • Guasha; schraaptechniek om afvalstoffen in het lichaam te verwijderen en de doorstroming te verbeteren.
  • Cupping; behandelen met vacuum cups om stagnaties op te heffen.

Historie en achtergrond

Chinese geneeskunde is een geneeswijze die al duizenden jaren oud is. Uitgangspunt is dat lichaam en geest 1 geheel zijn; ze zijn onlosmakend aan elkaar verbonden en beinvloeden elkaar over en weer. Ook wordt je als mens beinvloed door zaken van buitenaf; van klimaat tot voeding, van familie tot werkrelaties enzovoort.

Chinese geneeskunde wil het evenwicht in lichaam en geest herstellen; dit kan met behulp van acupunctuur en tuina, maar ook door zelf meer te bewegen, gezond te eten en zoveel mogelijk stress te voorkomen.

 

Qi

Chinese geneeskunde is gebaseerd op het begrip energie, Qi in het chinees. De basisgedachte is dat het hele universum uit Qi bestaat, ook het lichaam en de geest bestaan uit Qi. Bij pijn is de Qi geblokkeerd; we gaan met acupunctuur en tuina aan de slag om de Qi weer te laten stromen, de blokkades op te heffen. Bij een tekort aan Qi ontstaat vermoeidheid en moet de Qi dus aangevuld worden. Qi moet altijd in beweging zijn. Als de Qi in balans is dan blijven lichaam en geest gezond.

Alles bestaat uit tegenstellingen; yin en yang, man en vrouw, nacht en dag. Yin is het kalme, de rust, het voedende. Yang is de beweging, warmte, de activiteit. Als er een tekort is van yin of yang dan ontstaan er klachten. Een TCG therapeut probeert dan de balans te herstellen.